Invigning av ny tankstation för biogas i Vetlanda

Den 4 juni 2020 invigde FordonsGas Sverige sin nya tankstation i Vetlanda. Biond försörjer tankstationen med förnybar biogas som produceras på anläggningen i Sävsjö.

Invigning av ny tankstation för biogas i Vetlanda.

Den 4 juni 2020 anordnande FordonsGas Sverige invigning av sin nya tankstation i Vetlanda. Biond kommer att försörja stationen med biogas producerad på anläggningen i Sävsjö. I anslutning till tankstationen ligger också bussdepån där regionbussarna som utgår från Vetlanda kommer att tankas med biogas från Biond. Den nya tankstationen och bussdepån är ett led i den nya regionbusstrafiken som kommer att gå på biogas med trafikstart 15 juni.

 

Närvarande och talande på invigningen utöver Fordonsgas var Vetlanda kommun och Lysekils buss. Lysekils buss har vunnit upphandlingen för trafiken i Vetlanda och Sävsjö. Vetlanda kommun kommer att börja att köpa in gasfordon till sina verksamheter när tankstationen nu är på plats.

 

Biond förser tankstationen i Vetlanda med förnybar biogas.

Biond förser tankstationen i Vetlanda med förnybar biogas.

 

Biogasen kommer från Bionds cirkulära anläggning i Sävsjö där vi tar emot och behandlar ca. 63 000 ton organiskt avfall från regionen, t.ex matavfall, stallgödsel från jordbruk och substrat från livsmedelsproducenter. Biogasen framställs genom rötning av det organiska avfallet och uppgraderas sedan till fordonsbränsle som används i trafiken. Biogasproduktionen uppgår till ca. 16 GWh årligen vilket motsvarar ca. 1,2 miljoner liter bensin.

 

Avtalet med FordonsGas för leverans av biogas till busstrafiken bidrar till en ökning av produktionen till ca 25 GWh per år. Biond investerar även 6 miljoner kr i ökad distributionskapacitet, med 45 procent bidrag från Klimatklivet.

Läs vidare

Biocirkulär anläggning i Sävsjö

Sävsjö Biogasanläggning firar 10 års jubileum.

Tack vare framsynta lantbrukare i trakten som med stort engagemang och vilja bidrog till att Sävsjö Biogasanläggning kom på plats. Med stallgödsel som huvudsaklig råvara leve...
Läs mer

Flytande växtnäring tillverkad i Helsingborg lanseras på Plantagen

I april lanseras Bonbio Växtnäring, en flytande växtnäring som framställs av biogödsel på anläggningen i Helsingborg. Till en början kommer Bonbio Växtnäring att säljas...
Läs mer
Direktspridning av biogödsel

Vårspridning av biogödsel på Krokstorps gård

Onsdagen den 9:e mars besökte Biond Krokstorps gård och närvarade vid en direktspridning av biogödsel på åkrarna vid Långeberga, endast fem kilometer från biogasanläggning...
Läs mer
Visa alla nyheter