Biogas bildas när organiskt avfall, till exempel matavfall, genomgår en process som kallas rötning och biogödseln är det som blir över när rötningen är klar. Rötningen sker genom en kemisk process där bakterier bryter ner avfallet i en syrefri miljö och för att detta ska ske är det mycket viktigt att det bara är organiskt material i rötningskamrarna. Allt som inte hör hemma där stör processen vilket kan leda till kvalitetsavvikelser på biogasen som blir drivmedel och biogödseln till åkrar och jordbruk.
Vi på Biond tar emot organiskt matavfall från hushåll, slakterier och storkök vilket innebär att vi får in en mängd olika material och typer av avfall årligen. Det ställer höga krav på att det insamlade materialet är godkänt när det kommer till vår anläggning. För att ytterligare säkra upp att vi har ett bra grundmaterial i våra rötningskamrar finns det flera förbehandlingssteg i processen. Vi gör matavfallskontroller på det inkommande matavfallet samt tar stickprov på övriga leveranser och i förbehandlingsanläggningen skiljs delar av plast och metall ut maskinellt.
Du som privatperson kan hjälpa till genom att vara extra noga med vilket avfall du slänger i din matavfallspåse. Rätt matavfall är det som blir över när du lagat och ätit mat i ditt hushåll.
Till exempel resterna från:
- Kött, fisk och skaldjur
- Pasta och ris
- Bröd & äggskal
- Grönsaker & frukt
- Teblad & kaffesump
- Använda kaffefilter och ofärgat hushållspapper
Däremot vill vi bland annat inte ha:
- Plastpåsar (tex. kassen du bär hem mat i från butiken. Även en påse som är märkt ”biologiskt nedbrytbar” kan orsaka problem eftersom den inte kan brytas ner i rötningskammaren, utan hamnar istället på åkrar som skräp).
- Kläder och textilier
- Plast, glas & metall
- Tobak och cigarettprodukter
- Sanitetsprodukter som blöjor & bindor
- Damm & dammsugarpåsar
- Glasspinnar & ätpinnar
- Jord & krukväxter
- Stearinljus
- Kattsand
- Korkar & kapsyler
- Bilbatterier och vanliga batterier
- Övriga produkter i metall, trä och liknande
Större mängder fallfrukt och mat- och frityrolja ska inte heller slängas i matavfallspåsen. Båda dessa lämnas med fördel in på en återvinningscentral eller miljöstation.
Är du osäker, kolla gärna på din kommuns hemsida eller hör av dig till kontaktcenter där du bor.
3 frågor till Bionds anläggningschef Åsa Yhlen:
Vad är det vanligaste som ni hittar i avfallet men måste sortera bort?
– Vi hittar tyvärr ofta föroreningar som kläder, glas, metall och plastpåsar bland matavfallet.
Vad händer när det kommer in något otillåtet, hur sorterar ni ut det?
– Processen klarar av att sortera ut delar av materialet som är felsorterat. Kommer det in för mycket samtidigt får vi driftstopp och oönskat material kan slinka förbi kontrollerna och hamna i rötkamrarna.
Vad är det konstigaste avfallet ni fått in?
– Det måste vara den gången vi hittade en stor järnkula på 6 kg och alla navkapslar.