Flytande växtnäring tillverkad i Helsingborg lanseras på Plantagen

I april lanseras Bonbio Växtnäring, en flytande växtnäring som framställs av biogödsel på anläggningen i Helsingborg. Till en början kommer Bonbio Växtnäring att säljas i utvalda Plantagen-butiker i Sverige och ambitionen är att utöka distributionen till flera återförsäljare under året.

Bonbio Växtnäring lanseras på utvalda Plantagen-butiker i Sverige.

Bionds anläggning i Helsingborg tar emot ca 130 000 ton organiskt avfall varje år; sorterat organiskt hushållsavfall, industriellt avfall från storkök och livsmedelsproducenter samt avfall från jordbruk. Genom en anaerob nedbrytning, även kallad rötning, återvinns avfallet till värdefulla produkter såsom biogas för hållbara transporter, fjärrvärme för uppvärmning av byggnader och biogödsel till åkrar och lantbruk.

 

Det senaste produkttillskottet på anläggningen i Helsingborg är en flytande koncentrerad växtnäring. Vi kallar den Bonbio Växtnäring – den goda växtnäringen som sluter cirkeln i den cirkulära avfallshanteringen. I tillverkningen tar vi tillvara på den näringsrika restprodukten efter framställningen av biogödsel och utvinner den till en flytande växtnäring fylld med alla makro- och mikronäringsämnen som behövs för att odla friska och välmående plantor med en bra tillväxt.

 

 

Bonbio Växtnäring tillverkas på anläggningen i Helsingborg.

 

– Biond verkar för omställningen mot en cirkulär bioekonomi där avfall inte bara minimeras utan även omvandlas till värdefulla resurser och produkter som kommer till nytta för samhället. Bonbio Växtnäring är resultatet av forskning och affärsutveckling som vi bedriver på anläggningen i Helsingborg i syfte att stärka det cirkulära kretsloppet ytterligare och skapa vinster både för konsument, företag och vår planet, säger Mikael Tegnér, anläggningschef för Biond i Helsingborg.

 

Bonbio Växtnäring lanseras i en testpilot på utvalda Plantagen-butiker i april. Ambitionen är att löpande utöka produktionen och göra produkten alltmer tillgänglig för både hemmaodlare och professionella odlingar.

 

– Vi är så stolta över att samarbeta med Plantagen och introducera vår växtnäring till alla odlare som vill vara med och sluta cirkeln, från matavfall till nya grödor. Bonbio Växtnäring passar för både inomhus- och utomhusodling med hänsyn till både prestanda och miljöpåverkan, säger Emelie Norhagen, affärsutvecklare på Biond.

 

Läs mer om Bonbio Växtnäring.

 

 

Läs vidare

Tekniker sökes till vår anläggning i Sävsjö

Brinner du för teknik och trivs i en omväxlande vardag med både problemlösning och förebyggande underhåll? Kan du bidra med ett gott skratt och göra arbetsdagen positiv för...
Läs mer
Biocirkulär anläggning i Sävsjö

Sävsjö Biogasanläggning firar 10 års jubileum.

Tack vare framsynta lantbrukare i trakten som med stort engagemang och vilja bidrog till att Sävsjö Biogasanläggning kom på plats. Med stallgödsel som huvudsaklig råvara leve...
Läs mer
Direktspridning av biogödsel

Vårspridning av biogödsel på Krokstorps gård

Onsdagen den 9:e mars besökte Biond Krokstorps gård och närvarade vid en direktspridning av biogödsel på åkrarna vid Långeberga, endast fem kilometer från biogasanläggning...
Läs mer
Visa alla nyheter